Over Eefje


 

 

Hé hallo! Ik ben Eefje, ontwikkelingspsycholoog, coach en.. moeder. Over dat laatste dacht ik dat het een eitje zou worden, gezien die vorige twee 'titels', maar damn, wat is het anders als het over jezelf of je eigen kind gaat. Ik was zó niet voorbereid op al die overweldigende gedachten en gevoelens die komen kijken bij het moederschap, vooral in de eerste periode. De tropenjaren.

Ik heb jarenlange (klinische en eigen) ervaring in gedrag en het gevangen worden door je eigen gedachten en overpeinzingen. Naar mijn idee bestaat er onnodig veel psychisch lijden in de huidige, steeds complexer wordende maatschappij.

Ondanks dat ons verstand ons veel heeft gebracht, brengt het ons nu vooral veel narigheid en ongemak omdat we alles maar overdenken en – analyseren, en steeds minder (durven) vertrouwen op ons gevoel en intuïtie. Zeker bij veel nieuwe moeders zie en hoor ik dit terug. Naast dat het moeder worden 'an sich' al genoeg met zich meebrengt, zie ik steeds meer vrouwen daar bovenop ook nog eens extra lijden..

Daarnaast heerst er een soort van 'geluk is een keuze' stroming. Want ja, op je gedrag heb je invloed, maar op je gedachten en gevoelens, vaak toch nauwelijks tot niet. Wat je hier vervolgens wel of niet mee doet.. dat is dan weer aan jou. Ik wil maar zeggen; het leven IS niet alleen rozengeur en maneschijn. Het moederschap IS niet alleen maar schattige lachjes en kraaitjes van je baby of kindje en familie uitjes naar het terras of park. Het is ook 139x per nacht wakker worden, spuitluiers tot in de nek, driftbuiten in de supermarkt of uitbarstingen in de kleuterklas. Best k*t niet... als je je daar niet gewoon rot over mag voelen en het gevoel hebt dat jij iets fout doet.. of erger nog, dat er iets mis is met je kind..

Het is dan ook mijn missie om moeders te helpen om psychologisch flexibeler te worden, in deze huidige complexe moderne maatschappij, evenals ouders informeren over een manier van opvoeden en kijken naar je kind die past bij je natuurlijke instinct en oorsprong en om het stigma wat hier om heen hangt te doorbreken.

Hoe verenig je de eisen en eigen behoeften van/in de huidige moderne maatschappij samen met een oerinstinct gedreven manier van omgaan met je kind?